donderdag 1 april 2010

Nieuwe kolencentrales binnen de Eemshaven kan echt niet toch?

d.m.v. Twitter kwam ik op de hoogte wat er binnen de Eemshaven te Groningen speelt omtrent de bouw van kolen centrales, deze boodschap had ik logischerwijs meteen geretweet.
Kolen centrales? Is Nederland gek geworden? Dat type dingen behoord bijna tot de prehistorie! Tijdens mijn treinreis van Groningen naar station Rodeschool kwam ik er maar al te goed achter… Onderweg trof ik op stukken best veel windmolens.

Vanaf mijn thuis adres zat ik te kiezen, trek ik de winterjas aan of neem ik een zomerjas…
De trein die ik moest hebben zou vertrekken om 7:15, dus vertrok met de fiets gewoon om 6:40… bij het wachten op de trein was het best koud en was ik blij dat ik wel de winterjas aan had.

Kom ik vanuit Groningen op halte Rodeschool terecht, paar minuten plas pauze en vervolgens stond er een auto voor me klaar, onderweg naar de Eemshaven natuurlijk ook een ritje aangeboden gekregen (carpoolen = leuk).

Bij aankomst op de locatie was het best wel koud en stond er met name veel wind, kan toch dankbaar gebruik van gemaakt worden (dacht ik meteen)?
Eerst meteen even mijzelf gemeld bij 1 v/d organisatoren, vervolgens kregen we een lekkere bak koffie met koek (gewoon zelfbediening).
Zelf raakte ik in gesprek met diverse Duitsers en mensen verspreid over veel delen van Nederland, gezellig een goede aanhang dus van o.a. Greenpeace, GroenLinks, de Duitse Groenen en mede demonstranten.
Na wat rondjes gehuppeld te hebben kreeg ik een houding van kan ik zelf ook niet ff helpen met het plakken van posters, tafeltjes plaatsen cq inrichten en mijn handen dus ff laten wapperen.

Vanaf het moment dat veel op zijn plekkie stond kreeg ik een T’shirt aangeboden, aangetrokken en natuurlijk meteen er een foto moment van genomen.Ondergrondse CO2 opslag wat binnen Drenthe speelt, Kern energie waar Nederland steeds meer naar dreigt te verlangen kan echt niet!
In de Eemshaven en omgeving de Eemshaven staan een hele serie windmolens, naast, bij en op het windmolen terrein willen de grote energie leveranciers de zogenaamde ‘nieuwe’ kolencentrales gaan bouwen! No Fucking Way wanneer het aan mij ligt!!!
Voor en tijdens de demonstratie zou ik een legio aan alternatieven kunnen verzinnen die werkelijk voor handen liggen en er zijn, kan/kon er nog een mooi populistisch praatje aan vast plakken ook wanneer het zou moeten…. Dus tegen roepen doe ik zo maar niet…
Na de Demonstratie kwam ik er notabene achter dat men aan de Eemshaven het gewonnen stroom d.m.v. wind molens niet eens kwijt kon…. Tuurlijk en maar blijven herhalen dat de fossiele brandstoffen als olie en gas een keer opraken en omdat we daarom alternatieven nodig zijn als kern aval, ondergrondse CO2 opslag en de nieuwe methode van kolencentrales die veiliger zouden zijn. CO2 onder de grond opslaan is inderdaad een goed plan, zelfde geld voor kern afval daar bewaren en des noods toevoegen…

De natuur slaat een keer terug,
Ach gut, dat zou nu toch iedereen al moeten weten want over 100 jaar leven ‘wij’ met zijn allen toch al ‘niet’ meer.

Muziek, zang en speeches waren goed georganiseerd.
Alle speechers had ik wel veel respect voor, er werd telkens in 2a 3 talen een speech gegeven.. Het grappigste moment tijdens een speech van onze Duitse buren…
We konden terug tellen van 10 naar 0, vervolgens werden er een heel stel zwarte ballonnen los gelaten uit een levensechte schoorsteen..

Gevolgd door een korte speech, de los gelaten ballonnen waren intussen een behoorlijk stuk weg gewaaid waarop Nikolaus Schutte Zurwick (grenzenloos Greun en Sociaal) afsloot met:”kijk”,”waar jullie nieuwe ‘schone’ afval naartoe vliegt”

Vlak voor de demonstratie werkelijk begon trof ik nog een verdwaalde Eisbeer, deze kwam ons voor en tijdens de demonstratie nog een warme knuffel brengen.


Laten wij deze Eisbeer tegemoet komen wanneer je het voor jezelf, nageslacht etc; niet kan of zou willen!

Kolencentrales binnen de Eemshaven, NEE!

1 opmerking:

  1. Leuk, dit stukje kritiek op kolencentrales, Klaas!

    Groet,
    Herman Folkerts

    BeantwoordenVerwijderen