donderdag 21 juli 2011

Klaas Woltinge te gast bij de Dialoog

Afgelopen Zaterdag was ik te gast bij het radioprogramma de Dialoog wat uitgezonden wordt door Radio Hoogeveen In DE DIALOOG geeft Radio Hoogeveen alle inwoners van Hoogeveen de kans om gedurende 5 tot 10 minuten hun eigen verhaal te vertellen over een zelf gekozen onderwerp.

Zelf heb ik een WAJONG uitkering en omdat zo maar thuis stil op de bank zitten niet echt mijn ding is zette en zet ik mij op vrijwillige basis in voor diverse onderdelen die politiek of maatschappelijk van belang zijn.

In het verleden had ik door middel een BBL traject een MBI opleiding gevolgd wat staat voor Medewerker Beheer Informatie systemen, tijdens mijn opleiding liep ik stage in de zorg waarbij ik naast het systeembeheerder zijn ook veel met cliënten moest optrekken. Dat paste overigens prima binnen de opdrachten die ik vanuit school mee kreeg.. Zo goed zelfs dat ik er aan het eind van mijn stage een betaalde baan had en een mooi diploma.

In 2006 kreeg ik helaas ontslag, solliciteerde vrij veel maar de keren dat ik uitgenodigd werd voor een gesprek was het al snel:”je opleiding is niet actueel”,”je hebt geen opleiding in onze hoek”,”je mankeert wat en kunt daarover niet duidelijk genoeg zijn in de toekomst”.

Zo’n 3 jaar geleden was het CNV jongeren met een nieuw project van start gegaan, het Wajong Werkt Promo(tie) Team waar ik vanaf de start bij betrokken was.. Belangrijkste doel van het project is om Wajongers en werkgevers met elkaar in contact te brengen om vooroordelen weg te nemen en werkgevers te informeren. Dat doen we d.m.v. presentaties door Wajongers zelf, in tweetallen geven zij op vrijwillige basis presentaties. Tijdens de presentatie gaat het over wat is de Wajong, wie zijn Wajongers, maar ook over financiële regelingen en hoe de begeleiding eruit kan zien. De presentie duurt 20 minuten en is te plannen na of tijdens een teamoverleg bijvoorbeeld. Het is geheel vrijblijvend en informatief. Als je geïnteresseerd bent in een presentatie, check cnvjongeren.nl of bel 030-7511850.

Aangekomen bij radio Hoogeveen, wist ik exact wat ik vertellen wilde, beneden onder de studio. Voor mijn eigen veiligheid had ik het verhaal opgeschreven wat ik gewoon zou moeten vertellen, een aantal geheugensteuntjes voor het geval dat en deels uit onzekerheid ook maar een folder + de hele presentatie mee genomen. Stel dat je tijdens een stilte een vraag krijgt over welke financiële regelingen er allemaal zijn en je slaat er 1 over.. Dat zal mij niet gebeuren toch?

Zelf was ik de 2e gast en kon kiezen beneden te blijven zitten en wachten op mijn beurt of meteen mee lopen naar boven. Zelf koos ik voor het laatste.. Kon ik mee gluren hoe het er aan toe ging en boven was het ook gezelliger.

Op het moment dat ikzelf aan de beurt was werd ik een beetje zenuwachtig, geen ramp dacht ik.. Zodra de eerste zinnen eruit zijn komt dat wel goed. Het mezelf voorstellen ging ook lekker en toen moest ik vertellen waarom ik in de studio zat.. Had op die vraag een redelijk verhaal in mijn hoofd zitten maar was aan de start vergeten CNV Jongeren volledig uit te spreken.. Gelukkig kwam het gesprek wel weer op gang en wist de presentator op een aantal momenten wel de juiste vragen te stellen..

Direct na de presentatie, had ik een beetje het gevoel ai, dit heb ik gemist en jammer dat je zo her en der niet met meer voorbeelden kwam. Zelf was ik nog even blijven zitten in de studio tot aan het eind van de uitzending om nog even na te praten, wat extra informatie uit te wisselen etc; en kreeg ook meteen te horen dat mijn verhaal duidelijk was overgekomen.

Had vanavond naar de herhaling geluisterd en heb gelukkig alles wat echt genoemd moest worden ook helder en duidelijk naar voren gehaald..

Leer momenten voor mezelf in de toekomst:
- Meer definities bij de hand hebben en minder tekst
- Voortaan wel een plekje voor jezelf nemen wanneer die mogelijkheid bestaat


Nu hoop ik natuurlijk dat er onder de luisteraars en intussen ook lezers veel werkgevers zitten zodat wij in omgeving Hoogeveen ook presentaties kunnen gaan geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten