zaterdag 7 september 2013

Gaaf, mijn gebitsprothese mag nu echt even uit.Sinds afgelopen woensdag waren al mijn tanden en kiezen getrokken waarvoor ik een op maat gemaakte gebitsprothese van een week oud terug kreeg.

Ondanks dat ik totaal geen pijnklachten had en heb valt het eten en drinken zwaar tegen, vla eten gaat prima, een soort van ‘dikke’ vruchtenyoghurt hetzelfde verhaal, beide genoemden duren iets langer omdat ik mijn mond niet volledig kan sluiten (de lippen passen net op elkaar maar daarmee heb je het dan ook gezegd).

 Naast mijn normale voeding drink ik ook bijvoeding om op gewicht te blijven, dat spul vond en vind ik niet echt lekker (schudden voor gebruik want het klontert snel) en dronk het dus ook snel op (200 ml in 15a 20 seconden met een rietje).

Met gebit duurt dat zo’n 15a 20 minuten (dat wordt vaak schudden tussendoor wat 30 minuten maakt).

Vanaf vandaag mocht mijn gebit voor het eerst uit, kan nu op de normale manier 4x daags mijn mond spoelen en het gebit wassen. Ondanks dat je zal moeten leren eten en drinken met een kunst gebit zat en zit deze zelf ook niet helemaal goed.

Het stukje bij het gehemelte komt te dicht in de buurt van mijn ‘strottenhoofd’ waardoor je al heel snel kokhals neigingen krijgt, ondergebit ligt nu vrij los in mijn mond.

Had mijzelf voor vandaag voorgenomen om v.a. of na 16:00 met de spoelbeurten te beginnen, vooraf kon en mocht het niet volledig dus trok vanochtend mijn gebit er maar uit.

Spoelde mijn mond met water, maakte mijn gebit schoon en legde deze in een bakje water en slokte met gemak een normaal glas water op, ik had ook behoorlijke trek in eten en fikte gewoon een flinke kom erwtensoep op die ik meteen ook heel snel naar binnen kon werken (alleen de schijfjes rookworst sneed ik vooraf ff in vieren).

Vanaf het moment dat ik wat op mijn maag had (wat ook nodig is), slurpte ik met gemak mijn bijvoeding op door een dun rietje.

4x daags vanaf nu dien ik mijn mond te desinfecteren, moet er nog een handig schema voor verzinnen omdat je deels wel vaste tijden zal moeten aanhouden aldus advies.

Fris wakker worden lijkt mij een pre, het middag ontbijt tussen 12:00/13:00 vind ik ook heel belangrijk (zeker qua mijn eet gedrag), de warme maaltijd die door de weeks vrij variabel was en is i.v.m. met mijn periodieke reis gedrag (het is weer september en heb weer veel leuke en nuttige afspraken staan dus de warme maaltijd ga ik gewoon naar binnen werken), ronde 4 is voor het slapen gaan maar moet er telkens wel voor zorgen dat er minimaal een tijdsverschil blijft bestaan van 2 uren, indien dat niet lukt moet ik een ronde overslaan.

Om de 2 uur spoelen zou ook kunnen, maar dat is vast niet de bedoeling ;)

Het gebit zat en zit nog niet volledig zoals het zou moeten zitten, mijn ondergebit zit te los maar deze heb ik intussen veel beter onder controle. Mijn bovengebit vind ik zelf een rot ding, het plaatje wat tegen mijn gehemelte aan zit kwam en komt gevoelsmatig periodiek te dicht in de buurt van mijn strottenhoofd wat kokhals neigingen oplevert.

Mijn boven gebit blijft ook aanvoelen alsof je bij de orthodontist op bezoek bent geweest die de bovenbeugel net iets te strak heeft aangespannen.

Aanstaande donderdag heb ik weer een afspraak staan met REYS tandtechniek b.v., hoop natuurlijk dat zij de laatste kwaaltjes snel zouden kunnen gaan oplossen.

Gelukkig gaf men vooraf al aan dat ik nu rondloop met een soort van proef gebit die bij aanlevering ook zo spoedig mogelijk geplaatst zou moeten gaan worden (binnen 2 weken) wat ook gelukt is ;-)

Het zal een combinatie zijn van bijstellen en ff wennen, de zwelling aan mijn linker wang neemt intussen af.

Positieve afsluiter met een beetje humor, met gebit in durf ik weer een vriendelijke glimlach op te zetten wanneer ik een leuke voorbijgangster zag of zie..

Het mondeling groeten zou ik voorlopig toch maar ff moeten laten, tijdens een wandeling naar huis trof ik 2 gezellige dames.. Enkele meters vooraf hadden wij al wel wat oog contact, groeten zou kunnen en wat daarvan de gevolgen zouden kunnen gaan worden onbekend (zonder doelen).

Door de:”Hoi”,”hey”,”hallo” die ik op wilde merken tijdens het passeren klonk in spraak als een bezopen kerel met slpaak geblek en zowel mijn ondergebit en uiteindelijk ook bovengebit lieten los.

Er werd wat ‘zenuwachtig’ gelachen met een knikje terug, wist zelf niet hoe snel ik even door zou moeten gaan lopen om de los zittende delen weer vast te gaan zetten..   

(Uiteindelijk schoten er 3 mensen in de lach)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten