maandag 28 juli 2014

Gemak dient de mens!Al zeker v.a. begin 2005 reisde ik veel met het openbaarvervoer, soms voor mijn ex werk en vaker voor GroenLinks en soms eens de woonbond.

Sinds afgelopen paar jaar begin ik weer steeds meer gebruik te maken van het OV, begin het overzicht hierin een beetje te verliezen. Veelal kon en kan ik uit mijn hoofd gezien aan het trein, tram, metro, bus kaartje wel zien waar de reis bij hoorde, indien niet zou ik het in mijn agenda gewoon terug kunnen vinden wat gelukkig nog ‘nooit’ nodig was geweest.Momenteel reis ik veel met het OV vanuit het CNV(j) de Realisten gevolgd door het Gehandicaptenplatform Hoogeveen en soms GroenLinks (diverse netwerken en werkgroepen buiten de congressen om).

Ook vanuit het FNV komt het wel eens voor dat ik een thema en of ‘studiedag’ bijwoon(de), de wijze waarop ik gemaakte declarabele onkosten kan en mag declareren verschilt behoorlijk van elkaar.

Vanuit het CNV dien(/de) ik trein en bus kaartjes in te leveren + werkelijk gemaakte uren van deur tot deur, hierin was ik vaak vrij slordig en deed mezelf te kort. Bij thuiskomst ging ik mijzelf veelal storten op andere zaken zoals huishouding, eten/drinken, post et cetera.

Een week of nog veel later, ow moet mijn gemaakte reiskosten ook nog even indienen, hoeveel tijd was ik ook al weer kwijt? (Een standaard presentatie met weinig of zonder interrupties duurt zo’n 30 minuten en je mag per uur noteren), hoe lang duurt het om vanaf station Hoogeveen aan te komen op station X (die tijden bij elkaar opgeteld zijn het aantal gemaakte uren).

Ik mag gewoon van deur tot deur noteren dus voor de heen reis zou ik er sowieso al 15a 20 minuten bij kunnen pakken en om vanaf station X op de werkelijke bestemming te arriveren gaat ook tijd in zitten.

Met een beetje ‘pech’ zal je een trein eerder moeten pakken om er zeker van te zijn dat je om ‘9:55’ ook echt op de bestemming aanwezig bent, omgekeerd geldt het zelfde: een presentatie kan snel verlopen of iets langer gaan duren (laatst genoemde is alleen maar fijn want dan heeft men interesse), kan daardoor net een bus, tram, metro, trein missen waardoor ik op station X een latere trein zal moeten gaan pakken om weer thuis te komen.

Vanuit het FNV of de Woonbond kon ik vooraf een soort van kortingsbon voorschieten en uitdraaien, achteraf de reiskosten weer terug vragen omdat ik werkelijk op de locatie aanwezig was geweest.

Vanuit het Gehandicaptenplatform reizen we veelal gezamenlijk met de auto, het komt ook wel eens voor dat alleen ikzelf een studiedag of themabijeenkomst bijwoon, hierbij dien ik weer gewoon alle gemaakte onkosten in te dienen mits je het reƫel houd uiteraard.

Het komt ook periodiek voor dat ik met de eerste trein vertrek en/of met de ‘laatste’ trein weer thuis kom, ben dan zeker niet voor 1:26 thuis en zodra ik dan thuis ben zal ik vast niet mijn PC gaan opstarten.

Het chaotische deeltje in mijzelf zal ik wel nooit helemaal verleren, maar 2x direct een kriebel zetten op een soort van datumloze kalender is een kleine moeite.   

In een aantal gevallen kun je ‘eindeloze moeite’ gaan doen om ‘slechte gewoonten’ te gaan afleren, je kan er ook aan gaan toegeven en een manier verzinnen hoe je er het best mee om zou kunnen gaan XD

1 opmerking: