vrijdag 19 november 2010

GroenLinks discussiebijeenkomst Nut en noodzaak van opvang en opslag van Co2

Vanavond wordt in Groningen een discussiebijeenkomst gehouden over het
te kiezen standpunt van Groenlinks ten aanzien van de rol van CCS in de
duurzame energie voorziening (inclusief de opslag van Co2 onder bewoond
gebied)


Alle leden van Groenlinks in Groningen, Friesland en Drenthe zijn van harte welkom en konden zich hiervoor vooraf aanmelden wat ik dus ook gedaan had. Persoonlijk ben ik felle tegenstander van ondergronds CO2 opslag en zal daar dus ook zeker tegen stemmen.

Het CCS verhaal kende ik minder goed, afgelopen weken had ik mij daar wat meer in verdiept en ben geneigd ook daar tegen te stemmen. Zomaar ergens tegen stemmen doe ik niet, wil uitleggen het hoe, wat en waarom en daarbij alternatieven aandragen.

De eerste uitnodiging kreeg ik al vanuit mensen van GroenLinks Groningen, waarmee ik samen gedemonstreerd had tegen de kolencentrales aan de Eemshaven eerder dit jaar. Voor mijzelf had ik natuurlijk hen verhaal met hen prachtige windmolenpark weer op een rijtje gezet.

1 van de 'geruchten' destijds waren dat dat huidige windmolenpark al teveel stroom leverde, zowel de stroom leidingen naar energie centrale en de energie centrale zou dat niet aankunnen. Afgelopen week had ik hierover navraag gedaan en kreeg een mooi Gronings gedicht die al mijn vragen bevestigden (ga nog navraag doen of ik deze op mijn blogspot mag plaatsen met bron vermelding).

Vind deze discussiebijeenkomst met o.a. Bas Eickhout compliment waardig en zelf hoop ik met o.a. mijn inbreng Bas Eickhout op andere gedachten te brengen. Anderzijds vrees ik gewoon dat Bas Eickhout zelf ook weinig keus heeft en daarom wel over moet gaan tot zo'n in mijn ogen eng voorstel.

Het huidige kabinet heeft wel een stukje duurzaamheid omtrent milieu in hen agenda staan, zover ik het nieuws volg heeft o.a. het CDA aangegeven dit op te kunnen lossen met Kern Energie omdat dat minder vervuilend zou zijn (de VVD zal daarover wel hetzelfde denken).

Binnen Nederland wanneer ik zou moeten kiezen tussen het een of ander, zou ik het CCS verhaal kunnen ondersteunen in plaats van Kernenergie waarop het misschien uiteindelijk op uit zou kunnen komen. Mocht dat het geval zijn haal ik mijn spandoeken uit de kast, trek ik vaker mijn mooie T-shirt aan waarvan ik er intussen 2 heb en zal ook snoei hard actie gaan voeren.

Zie agenda:

Aanvang 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)

Programma
19.30 Welkomswoord door Pieter van Niekerken, voorzitter provinciaal bestuur GroenLinks Groningen

19.35 Inleiding thema door Herman Folkerts, lid partijraad voor Groningen

Eerste peiling onder aanwezigen: voor of tegen CCS?

19.45 Bas Eickhout, lid van het Europees parlement en voorstander van het gebruik van de afvang en opslag van CO2

20.05 Egbert Brons, Voorzitter van de Stichting Co2ntramine (het platform tegen CO2 opslag onder Noord Nederland) tegenstander van CCS

20.25 Pauze
20.45 Discussie o.l.v. Partijvoorzitter Henk Nijhoff
21.30 Tweede peiling onder aanwezigen: zijn mensen van mening veranderd?
21.45 Conclusies
22.00 afsluiting

Over mijzelf:

1. Kernenergie is onbespreekbaar op mijn adres, de afval die die zooi creëert is niet afbreekbaar en daarmee zadelen wij onze kinderen of kleinkinderen op. Daarnaast is dat spul levens gevaarlijk! Er zal maar een klein natuur rampje plaats vinden of een dom terroristje voorbij fietsen waardoor de kerncentrale of opslag plek voor kernenergie beschadigd raakt. Dag Nederland of mensen die in die regio's wonen sarcastisch uitgedrukt.

2. Kolencentrales, Wie willen wij vergassen? De longen van planten, dieren en mensen maar even lekker gaan asfalteren? De mens kan niet zonder natuur, volgens mij heeft een ieder dat geleerd bij biologie les 1!

3. Ondergronds CO2 opslag, de mens krijgt al last van etter spetter wanneer er iets vreemds of vervuilends in hen lichaam zit... De aarde slaat een keer terug wanneer wij zo door gaan.

4. Naar aanleiding van de demonstratie tegen kolencentrales binnen de Eemshaven had ik 2 maal een filmpje gemaakt en geplaatst op youtube, beiden had ik verwijderd, de nieuwste plaats ik nu weer even opnieuw. Een 'akelig' Hardcore filmpje waarbij je snoei harde beats hoort, akelige plaatjes te zien krijgt en bij de mooie zang en melodieën de goede alternatieven. Tussen de goede alternatieven verschijnt 1 plaatje in beeld die ik zelf ook niet vertrouw. Je boord daarin 2 gaten in de grond... Het eerste gat wordt heel diep geboord en die buis wordt heet, het tweede gat minder diep en die buis blijft koud.. Dat zou energie op kunnen wekken... Dat doet mij sterk denken aan het puisten verhaal wat ik eerder in deze blog omschreven had (zie 2.44 in onderstaande filmpje).Vanavond word het een nuttige avond voor mij met oog op de toekomst, daarnaast ook vrij leerzaam omdat kritiek uiten mag en kan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten